بزن بریم
انتخاب با تو

اصل لوشاتلیه

اکنون می‌خواهیم با استفاده از اصل لوشاتلیه، موضوع بالا را بررسی کنیم:

ابتدا از تغییرات غلظت شروع می‌کنیم:

اگر در واکنشی مقدار غلظت یکی از واکنش دهنده‌ها را افزایش دهیم، طبق اصل لوشاتلیه واکنش برای جبران افزایش غلظت واکنش دهنده، در جهت رفت (به سمت فراورده ها) حرکت می‌کند که تا جای ممکن غلظت افزوده شده را مصرف یا کم کند، پس بدین صورت هم مقداری از غلظت واکنش دهندۀ افزوده شده، مصرف شده، و هم چون واکنش در جهت رفت حرکت می‌کند فراورده‌های بیشتری تولید می‌شود و بدین ترتیب ثابت تعادل تغییری نمی‌کند.

برای درک بهتر به مثال زیر توجه فرمایید:

مثال: در یک ظرف سربسته، با افزایش غلظت ماده B ، پیشرفت واکنش در چه جهتی انجام می‌شود؟

A(g) + B(g) ⇌ C(g)

اکنون به سراغ یک مثال عددی برویم تا ثابت کنیم با تغییرات غلظت، مقدار عددی ثابت تعادل تغییر نمی‌کند:

مثال 2: در واکنش تعادلی زیر غلظت‌ گازهای هیدروژن، نیتروژن و آمونیاک با توجه به شکل، به ترتیب برابر: 0.5، 0.07 و 0.14 مول بر لیتر می باشند. در نتیجه ثابت تعادل با توجه به اعداد داده شده برابر خواهد بود با:

N2​(g)+3H2​(g)⇌2NH3​(g)

حال می خواهیم ببینیم اگر 0.05 مول گاز نیتروژن (N2(g)) به واکنش بالا اضافه کنیم، مقدار عددی ثابت تعادل پس از برقرار شدن تعادل جدید، با توجه به شکل زیر، تغییری خواهد کرد یا خیر؟

پس ثابت شد با تغییر غلظت، مقدار ثابت تعادل تغییری نمی‌کند.

حال به سراغ تغییرات فشار و حجم برویم:

منتها در ابتدا باید دو مورد را در نظر بگیریم:

  • اول اینکه فشار و حجم همیشه وابسته به هم و برعکس همدیگر هستند، یعنی اگر بگوییم حجم یه سامانه زیاد شده مانند این است که بگوییم فشار سامانه کم شده است.
  • مورد بعدی اینکه تغییرات فشار و حجم، بر روی سامانه‌هایی که تعداد مول های گازی در سمت واکنش دهنده ها و فراورده ها برابر هست، تأثیری ندارد.

برای فهم بهتر تاثیر فشار و حجم بر یک واکنش تعادلی به سراغ یک مثال برویم:

مثال: در واکنش زیر افزایش حجم باعث پیشرفت واکنش در چه جهتی می شود؟

2A(g) + B(g) ⇌ C(g)

همان طور که گفته شد، تنها عاملی که می‌تواند ثابت تعادل‌ را تغییر دهند دما هست. چون ما با تغییر دادن غلظت و فشار و حجم میبینیم واکنش در جهتی حرکت می‌کند که تعادلی جدید، ولی با مقدار عددی ثابت تعادل قبلی به وجود بیاورد در اصل واکنش با تغییراتش نمی‌گذارد مقدار ثابت تعادل عوض شود.

مدرس: طبق تعریف خودمون از اصل لوشاتلیه، هر چیزی تو یه واکنش زیاد بشه، فرایند ازش دور میشه؛ اگه کم هم بشه، واکنش به سمتش حرکت میکنه.

به عنوان مثال در یه واکنش گرماده (H<0∆) اگر دما را افزایش دهیم؛ از آنجایی که در واکنش‌های گرماده، گرما (Q) سمت فراورده ها هست:            

 A(g)+B(g)⇌C(g)+Q

طبق اصل لوشاتلیه واکنش از Q میخواد دور بشه و به سمت واکنش دهنده جابه جا میشه.

پس با افزایش دما، (در واکنشای گرماده) واکنش از Q دور میشه و میره سمت واکنش دهنده‌ها. که در این حالت غلطت واکنش دهنده‌ها افزایش و غلظت فراورده‌ها کاهش پیدا میکنه که منجر به کم شدن مقدار ثابت تعادل میشه، چون میدونیم ثابت تعادل با غلظت فراورده‌ها رابطه مستقیم و با غلظت واکنش دهنده‌ها رابطه عکس داره.

متقابلا در یک واکنش گرماگیر  (فراورده‌ها⇌واکنش دهنده‌ها+Q) با افزایش دما، واکنش تلاش به دور شدن از گرمای افزوده شده دارد و از آنجایی که در واکنش‌های گرماگیر Q در سمت واکنش دهنده‌ها قرار دارد، واکنش به سمت فراورده‌ها جابه جا می‌شود، در نتیجه از غلظت واکنش دهنده‌ها کم شده و بر غلظت فراورده‌ها افزوده می‌شود، که منجر به افزایش مقدار ثابت تعادل خواهد شد.

مدرس خطاب به شاگرد: شما حالا میتونی به من بگی چرا در یه واکنش گرماده با کاهش دما، مقدار ثابت تعادل افزایش پیدا میکنه؟

مدرس: آفرین، حالا با کاهش دما در یه واکنش گرماگیر چه اتفاقی برای ثابت تعادل میوفته؟

پس جمع بندی اصل لوشاتلیه به صورت زیر خواهد بود:
سوال: در واکنش تعادلی زیر با کاهش فشار، غلظت گاز اکسیژن کم میشه یا زیاد؟ چرا؟
2SO2(g)+O2(g)⇌2SO3(g)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!