از واکنش کربوکسیلیک اسید با الکل در شرایط مناسب، استر و آب تولید میشود:
به فرایند بالا، واکنش استری شدن گویند که در آن OH از کربوکسیلیک اسید و H از الکل جدا شده و تشکیل آب میدهند و اتصال باقیمانده اسید و الکل، استر به وجود میآید. مطابق زیر:
نامگذاری استرها بر وزن آلکیل آلکانوات انجام میشود که قسمت آلکیل از باقیمانده الکل میآید و آلکانوات از باقیمانده کربوکسیلیک اسید میآید.
مثلا از واکنش اتانول و متانوئیک اسید، استری به نام اتیل متانوات تشکیل میشود که اتیل از اتانول (الکل) میآید و متانوات از متانوییک اسید. طبق واکنش زیر:
استرها برخلاف الکلها و کربوکسیلیک اسیدهای سبک، دارای نیروی بین مولکولی واندروالس هستند، (نیروی بین مولکولی الکلها و کربوکسیلیک اسیدهای سبک، هیدروژنی است) به همین دلیل استرها دارای نقطه جوش کمتری نسبت به اسیدها و الکلهای با جرم مولی مشابۀ خود هستند.
همان طور که از واکنش کربوکسیلیک اسید با الکل، استر تهیه میشود، این واکنش در جهت برگشت نیز انجام میشود و به آن، آبکافت استر گوییم؛ یعنی از واکنش استر و آب نیز، کربوکسیلیک اسید و الکل به وجود میآید. پس میتوان گفت که واکنش استری شدن، برگشت پذیر است:
سوال: نام استری که از واکنش متانوئیک اسید و متانول تهیه میشه، چیه؟ و نقطه جوش کدوم ماده از بقیه کمتره؟ (بین استر و اسید و الکل)